Typy herbat oraz ich właściwości
Sposób życia i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Typy herbat oraz ich właściwości

Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Pije się ją ze względu na jej smak, walory zdrowotne i jako napój towarzyski.

Herbata jest wytwarzana z liści rośliny Camellia sinensis. Istnieją dwa główne rodzaje herbaty: herbata czarna i herbata zielona. Czarna herbata powstaje w wyniku fermentacji i utleniania liści, co zapobiega ich brązowieniu. Zielona herbata jest produkowana przez parzenie świeżych liści przed ich wysuszeniem.

Właściwości herbaty różnią się w zależności od sposobu jej przygotowania i rodzaju, jaki się pije. Na przykład herbaty czarne zawierają więcej przeciwutleniaczy niż herbaty zielone, ponieważ są dłużej fermentowane.

Rodzaje herbaty

Herbata czarna

Czarne herbaty są fermentowane i utleniane, co nadaje im ciemny kolor i mocny smak. Popularne czarne herbaty to English breakfast, Irish breakfast, Earl Grey i Darjeeling.

Herbata zielona

Zielone herbaty są niesfermentowane, co oznacza, że nie są utlenione, ponieważ są zwykle parowane lub podgrzewane natychmiast po zebraniu, dzięki czemu zachowują swój zielony kolor. Popularne herbaty zielone to sproszkowana zielona herbata matcha i liście zielonej herbaty sencha (których nie spożywa się w całości, lecz parzy).

Herbata biała

Białe herbaty są również niesfermentowane, ale ulegają mniejszemu utlenianiu niż herbaty zielone, ponieważ są zbierane w późniejszym okresie sezonu, kiedy pogoda nieco się ochładza i jest więcej wilgoci.

Herbata po turecku

Jest spożywana jako napój w rodzimej Turcji, ale w innych miejscach na świecie znana jest również jako czarna herbata. Tureckie herbaty spożywane są od setek lat przez Turków i innych mieszkańców tego regionu świata.

Najczęstszym sposobem przygotowania tureckiej herbaty jest zagotowanie wody, dodanie cukru i mieszanie aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie do mieszanki dodaje się pokruszone nasiona kardamonu. Mieszankę pozostawia się na kilka minut, po czym rozlewa się ją do filiżanek i podaje na gorąco.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Nagła śmierć – jakie czynności należy podjąć w związku z pochówkiem osoby zmarłej?
Nagła śmierć – jakie czynności należy podjąć w związku z pochówkiem osoby zmarłej?
Śmierć człowieka to nie tylko kwestia prywatna, ale również problem społeczny. Dlatego też, gdy osoba umiera, w proces pochówku powinno […]
Dlaczego warto zacząć współpracę z firmą logistyczną?
Dlaczego warto zacząć współpracę z firmą logistyczną?
Wymagający klienci mają coraz bardziej sprecyzowane oczekiwania. Taki stan rzeczy powoduje, że firmy wdrażają coraz więcej nowych rozwiązań, dostosowanych do […]
Czym i jak serwisować drewniane okna?
Czym i jak serwisować drewniane okna?
Bardzo wiele osób decyduje się na zamontowanie we własnym domu drewnianych okien. Prezentują się one bowiem wyjątkowo elegancko, a na […]
Ostatnie wpisy