Pierwszym produktem zrobionym z grzybów była zapewne zupa grzybowa. I prawdopodobnie była ona pyszna.
Ale dziś mamy do zaoferowania więcej niż tylko zupy i sosy – wymyśliliśmy kilka całkiem sprytnych sposobów na wykorzystanie grzybów we wszelkiego rodzaju produktach. Oto kilka przykładów:
Grzyby są bogate w białko, mają mało kalorii i tłuszczu, nie zawierają cholesterolu. Zawierają również wiele witamin i minerałów, w tym żelazo (które pomaga w produkcji czerwonych krwinek), witaminę B6 (która pomaga w funkcjonowaniu nerwów), folian (który utrzymuje serce w zdrowiu), potas (który pomaga regulować ciśnienie krwi), miedź (która pomaga tworzyć tkanki łączne) i selen (który chroni przed wolnymi rodnikami).
Grzyby zapewniają ten smak umami – sprawiają, że wszystko smakuje lepiej! Możesz więc użyć ich do dodania smaku do zup i sosów, makaronów i zapiekanek, sałatek i kanapek… po prostu wszystkiego! Ponadto stanowią świetny składnik dipów, takich jak guacamole czy hummus, ponieważ dodają bogactwa bez dodawania kalorii czy tłuszczu.
Grzyby są bogatym źródłem witaminy D, która jest niezbędna dla zdrowia kości. Witamina D pomaga również regulować układ odpornościowy i zapobiegać niektórym nowotworom. Są również dobrym źródłem potasu, magnezu i selenu. Dlatego coraz częściej używa się ich do produkcji suplementów na stres czy odporność. Dobrym przykładem sklepu sprzedającego tego typu grzyby terapeutyczne jest sklep na stronie https://alohafungi.com/sklep/.
Grzyby mogą być stosowane zamiast chemicznych nawozów dla roślin ponieważ zawierają azotany, które są niezbędne do wzrostu roślin. Pomagają również zrównoważyć poziom pH gleby.