Wielu ludzi uważa dziś, że robienie domowych przetworów to już przeżytek, że tak się nie robi, że to za drogo, że zajmuje za dużo czasu. Tymczasem składy sklepowych alternatyw są coraz gorsze. To nie prawda, że to samo co zrobimy w domu można kupić w sklepie. Do wszystkiego dodawane są konserwanty i ogromne ilości cukru. Żywność sklepowa jest coraz bardziej przetwarzana. Dlatego warto zastanowić się na powrotem do babcinych przepisów i przygotować chociaż kilka sztuk słoiczków na sezon jesienno- zimowy.
Pewnie każdy z Was pamięta ten niezapomniany smak babcinych łakoci, które zawsze były w spiżarni. Obecnie dzięki wielu sprzętom kuchennym możemy sobie znacznie ułatwić pracę i zrobić coś pysznego jeszcze szybciej. Na przykład szatkownicą do warzyw w zaledwie kilka chwil zetrzemy buraki, czy też marchewkę, które od razu możemy wpakować do słoika i mamy gotową jarzynę do obiadu. Tak samo szatkownicą możemy potraktować wszystkie składniki potrzebne do lecza i wstępnym doprawieniu i przegotowaniu możemy je zaprawiać. W ten sposób przygotujemy sobie szybki obiad, który zimą wystarczy tylko przygrzać.
Pamiętajmy, że przetwory z warzyw to nie tylko samo zdrowie, ale też wybór zdecydowanie bardziej ekologicznego sposobu życia. Dzięki takiemu przetwarzaniu warzyw wykorzystujemy wszystko co mamy i nie marnujemy żywności, a do tego opakowujemy to w szkło. Dzięki temu minimalizujemy zużycie plastiku na świecie. W doskonałe słoiki do przetworów możemy zaopatrzyć się na stronie: https://mykitchen.pl/sloiki-do-przetworow.