Dostarczanie do organizmu wartościowych składników pozwala na zachowanie dobrej kondycji oraz wspiera wszystkie procesy życiowe. Sklepowe półki obfitują w zróżnicowany asortyment, warto jednak zwrócić uwagę na skład proponowanych produktów, walory odżywcze oraz sposób przetwarzania.
Codzienne menu powinno uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie na białka, węglowodany i tłuszcze. W zależności od wieku, trybu życia a nawet codziennych przyzwyczajeń może być też konieczne uzupełnianie poszczególnych witamin i minerałów. Często wątpliwości pojawiają się w przypadku tłuszczy, ponieważ spora część dostępnych w sklepach produktów poddana została niekorzystnej dla zdrowia rafinacji. W wyniku tego procesu (przy udziale wysokiej temperatury i reakcji chemicznych) uzyskiwane są oleje pozbawione swoich pierwotnych właściwości. Dlatego należy wybierać oleje tłoczone na zimno (nierafinowane), które cechuje wysoka wartość odżywcza. Takie oleje posiadają dużą zawartość witamin, minerałów oraz bardzo korzystnych dla organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Wbrew pozorom, w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością oraz w punktach sprzedaży preferujących naturalne produkty można bez problemu otrzymać takie oleje. Mało tego – asortyment jest bardzo szeroki. Dostępny jest popularny olej słonecznikowy oraz rzepakowy (o właściwościach tego produktu można przeczytać na https://olejarnia-gaja.pl/baza-wiedzy/oleje/rzepakowy/nierafinowany-wlasciwosci/) oraz mniej znane wyroby o wspaniałych właściwościach. Jednym z produktów, które warto poznać jest olej z czarnuszki – wykazujący działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, spore ilości witamin oraz korzystne kwasy tłuszczowe. Warto na pewno włączyć taki olej do diety, aby posiłki były wzbogacone w potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze.