Prowadzenie działalności gospodarczej w branży spożywczej wymaga odpowiedniego przygotowania. Zajmowanie się produkcją żywności stanowi bowiem sporą odpowiedzialność. Dlatego też nosząc się z zamiarem otworzenia piekarni należy pamiętać o szeregu istotnych kwestii i formalności, jakich trzeba dopełnić. Co do nich należy i czego absolutnie nie powinno się pominąć?
Zanim nasza piekarnia rozpocznie swoją działalność musimy upewnić się, że posiada kompleksowe wyposażenie na które składają się zarówno urządzenia, jak i akcesoria. Podstawą są tu piece piekarnicze, wykrojniki do ciast, łopaty do chleba i bułek, a także sita i wałki. Przydatne okażą się dozowniki wody, zautomatyzowane przesiewacze mąki oraz maszyny do wyrabiania ciasta i stoły piekarnicze. Oprócz tego upewnijmy się, że zatrudniliśmy wystarczająco liczny personel, który złożony jest z wykwalifikowanych i godnych zaufania osób. Zanim piekarnia zostanie otwarta, musimy także skompletować stosowną dokumentację i uzyskać zgodę wydaną przez Sanepid. Zanim zaczniemy się o nią ubiegać należy więc zadbać o to, by piekarnia dysponowała dostępem do czystej, bieżącej wody, właściwie funkcjonującą wentylacją, a także wykończeniem wnętrz na wysokim poziomie. Urzędnikom trzeba będzie przedstawić między innymi: akt własności lokalu lub umowę jego najmu, książeczki sanepidowskie zatrudnionej kadry oraz umowę na odbiór odpadów, dlatego trzeba zadbać o to przygotowując się do otwarcia biznesu.