O czym należy pamiętać otwierając piekarnię?

Prowadzenie działalności gospodarczej w branży spożywczej wymaga odpowiedniego przygotowania. Zajmowanie się produkcją żywności stanowi bowiem sporą odpowiedzialność. Dlatego też nosząc się z zamiarem otworzenia piekarni należy pamiętać o szeregu istotnych kwestii i formalności, jakich trzeba dopełnić. Co do nich należy i czego absolutnie nie powinno się pominąć?

Odpowiednie wyposażenie niezbędnym elementem każdej piekarni

Zanim nasza piekarnia rozpocznie swoją działalność musimy upewnić się, że posiada kompleksowe wyposażenie na które składają się zarówno urządzenia, jak i akcesoria. Podstawą są tu piece piekarnicze, wykrojniki do ciast, łopaty do chleba i bułek, a także sita i wałki. Przydatne okażą się dozowniki wody, zautomatyzowane przesiewacze mąki oraz maszyny do wyrabiania ciasta i stoły piekarnicze. Oprócz tego upewnijmy się, że zatrudniliśmy wystarczająco liczny personel, który złożony jest z wykwalifikowanych i godnych zaufania osób. Zanim piekarnia zostanie otwarta, musimy także skompletować stosowną dokumentację i uzyskać zgodę wydaną przez Sanepid. Zanim zaczniemy się o nią ubiegać należy więc zadbać o to, by piekarnia dysponowała dostępem do czystej, bieżącej wody, właściwie funkcjonującą wentylacją, a także wykończeniem wnętrz na wysokim poziomie. Urzędnikom trzeba będzie przedstawić między innymi: akt własności lokalu lub umowę jego najmu, książeczki sanepidowskie zatrudnionej kadry oraz umowę na odbiór odpadów, dlatego trzeba zadbać o to przygotowując się do otwarcia biznesu.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + dwanaście =