Z jakimi daniami łączyć jeżyny?

Chcąc odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie, warto wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które pomimo długiego okresu przechowywania zachowują wyjątkową świeżość. Należą do nich m.in. mrożona żurawina czy też jeżyny, które mają w sobie wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chodzi o jeżyny, są to niezwykle uniwersalne owoce, ponieważ można je zjadać w różnej postaci, a także łączyć z wieloma innymi owocami Co można przygotować, wykorzystując jeżyny i dodatkowe produkty?

Co można zrobić ze świeżych jeżyn?

Pierogi z jeżyn to jedne z najsmaczniejszych, jakie można zrobić. Dotyczy to także wszelkich ciast z jeżynami, które mają w sobie naprawdę dużo słodyczy. Poza nimi z jeżyn warto zrobić dżem, sok czy nalewkę. Jeżeli chodzi o dania, z którymi warto łączyć jeżyny, to z całą pewnością będą to te oparte na mięsie. Sos z jeżyn doskonale uzupełnia smak pieczonej kaczki lub schabu. Oprócz tego jeżyny można dodać do sałatek z melona i fety, nietypowych zup czy ryb. To nie wszystko, bo owoce te warto wykorzystać również jako bazę do wszelkich deserów, w tym do koktajli, smoothie i lodów. Dzięki jeżynom zyskają one jeszcze lepsze właściwości i z pewnością będą smakować dosłownie wszystkim. Oczywiście są to tylko przykłady, a mrożone jeżyn, podobnie jak podobne owoce, można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Ważne, aby znać odpowiedni przepis i właściwie go zrealizować dobierając stosowne proporcje jeżyn.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × trzy =