Olej pozyskiwany z roślin lnowatych uznawany jest za tak zwany super food – ponad połowa jego składu to bowiem kwasy tłuszczowe omega-3, wyjątkowo istotne dla ludzkiego organizmu. Sam olej lniany znajduje zastosowanie nie tylko „od zewnątrz”, ale i „od środka”, jako idealny dodatek do różnego rodzaju dań.
By przyswoić cenne właściwości oleju lnianego, należy pamiętać o kilku wyjątkowo ważnych kwestiach, wśród których najważniejsze jest stosowanie na zimno. Ten tłuszcz nie nadaje się bowiem do smażenia i pieczenia – temperatura niszczy bowiem jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych (nie ma jednak przeszkód w łączeniu go z już ugotowanymi lub upieczonymi produktami).
Olej z lnu z powodzeniem używany jest również do wszelkiego rodzaju sałatek, także jako składnik dressingów, surówek, past, a nawet domowego majonezu. Można zastąpić nim także inne smarowidło (margarynę lub masło) przy przygotowywaniu kanapek.
Osoby, które będą zainteresowane kupnem takiego oleju, znajdą go m.in. na witrynie internetowej https://oleoteka.pl/nasze-oleje/35,olej-lniany.