Kuchnia azjatycka zdobywa coraz większą popularność, dlatego wiele osób zastanawia się z pomocą jakich składników może zacząć samodzielnie przyrządzać charakterystyczne dla niej potrawy. Zanim przejdziemy do konkretnych składników, warto też zakupić wok, czyli głęboki rodzaj patelni, która pozwala równomiernie usmażyć znajdujące się w niej produkty. Oprócz konkretnych składników niezwykle ważna jest ich jakość. W związku z tym, wybierając produkty rybne, np. sardele suszone, musimy mieć pewność, że zostały właściwie przetworzone. Taką jakość gwarantuje np. niniejszy sklep internetowy https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sardele-anchois-pla-ka-tak-suszone-100g/.
Podstawą w kuchni azjatyckiej jest sos, który nadaje potrawom właściwy smak i aromat. Zwykle przypraw nie dodaje się oddzielnie, ponieważ zawiera je właśnie sos. Tradycyjny wymaga czasochłonnego przygotowania i dużej liczby komponentów. Równie ważny jest olej do smażenia, który uzyskuje wysoką temperaturę. Najbardziej wskazane są oleje: słonecznikowy oraz arachidowy. Innym składnikiem jest skrobia, która wykorzystywana jest przede wszystkim do zagęszczania potraw lub marynowania mięsa. W odróżnieniu od mąki, skrobia nie zbryla się i nie przypala. Dostępna jest skrobia kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa. Ostatnim elementem jest bulion, który pogłębia smak. Wystarczy jego niewielka ilość, by nadać potrawie wyrazistości i intensywności, której oczekujemy po daniach azjatyckich.