Spotkania przy grillu są bardzo popularną formą relaksu i okazją do miłego spędzania czasu na świeżym powietrzu z przyjaciółmi czy rodziną. Ich ważną częścią jest spożywania aromatycznych i niebanalnych potraw. Do ich przygotowania potrzebny jest odpowiedni sprzęt.
Amatorzy grillowania mają do wyboru różne rodzaje sprzętów. Najczęściej używane są grille węglowe, można też postawić na gazowy, albo tak zwany ogniskowy. Każdy z nich charakteryzuje się innym sposobem wytwarzania ciepła, różnym czasem smażenia i smakiem przygotowanych potraw. Grill ogniskowy staje się coraz popularniejszy, ponieważ ma wiele zalet. Składa się z rusztu, który zawieszony na trójnogu, stawia się nad ogniskiem. Może mieć stałe miejsce w ogrodzie, albo też być przenoszony, a dzięki użyciu metalowego paleniska jego użytkowanie możliwe jest nawet na tarasie. Duży wybór takiego sprzętu, wyprodukowanego w Polsce, można znaleźć na stronie: https://www.es-er.pl/grille_ogniskowe_kute,564565,2,1.html.
Tradycyjne kiełbaski upieczone na ruszcie grilla ogniskowego mają wyjątkowy smak i aromat, który podkreślić można poprzez dobranie odpowiedniego rodzaju spalanego drewna. Równie smaczne są dania z mięsa, które wcześniej warto zamarynować w przyprawach. Świetnym urozmaiceniem będą pieczone warzywa, a ziemniaki można przygotować jak dawniej, bezpośrednio w ognisku. Palenisko grillowe i specjalny, żeliwny garnek do pieczonek pozwolą stworzyć sycące danie, wywodzące się ze Śląska. Robi się je z pokrojonych ziemniaków, kiełbasy i warzyw, które zamknięte szczelnie w garnku, wstawionym do ogniskowego żaru pieką się przez ponad godzinę.