Herbaty ziołowe stanowią skuteczny sposób na walkę z rozmaitymi problemami natury zdrowotnej, a oprócz tego dobrze smakują. Oczywiście nie należy ich spożywać bez żadnych ograniczeń, ponieważ wówczas mogą nawet zaszkodzić. Mnóstwo wysokiej jakości herbat ziołowych znajdziemy na stronie https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-herbaty-ziola-do-picia.
Przygotowanie herbaty ziołowej jest banalnie łatwe – wystarczy wsypać jedną lub dwie łyżeczki suszu do szklanki (ewentualnie włożyć torebkę), a następnie zalać całość wrzącą wodą i zostawić na co najmniej 10 minut. Pożądana częstotliwość picia to maksymalnie dwa razy dziennie, np. rano i wieczorem. Od lat największym powodzeniem cieszy się herbata z miętą pieprzową, ponieważ łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego, reguluje pracę żołądka, znacznie ułatwia zasypianie, ogranicza brzydki zapach z ust, a także wyraźnie skraca przebieg przeziębienia.
Równie popularny jest napar szałwiowy – przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na cały układ trawienny, niwelowanie bólu brzucha oraz stymulowanie soków żołądkowych. Dla wielu osób liczy się natomiast fakt, że wyciąg z szałwii efektywnie obniża poziom cukru we krwi. W tym przypadku istnieją jednak dwa istotne przeciwwskazania – ciąża oraz karmienie piersią.
Warto też pić herbaty z:
– melisy – uspokaja, wpływa pozytywnie na sen i eliminuje wzdęcia
– pokrzywy – łagodzi objawy alergii i prostaty, obniża nadmierne ciśnienie krwi i wspomaga proces leczenia chorób reumatycznych
– czystka – hamuje stany zapalne, neutralizuje wolne rodniki