Jak wyposażyć pizzerię?

Obecnie najbardziej popularnymi lokalami gastronomicznymi w naszym kraju są pizzerie. Oferowane są w nich przede wszystkim wieloskładnikowe pizze na cienkim cieście, ale też inne dania kuchni włoskiej, takie jak choćby makarony czy lazanie. Osoby, które planują otwarcie takiego miejsca, muszą pamiętać o jego wyposażeniu w odpowiednie urządzenia, naczynia oraz akcesoria.

Wszelkie niezbędne elementy posiada w swojej ofercie m.in. ten sklep internetowy: https://horecapolska.pl/kubki-do-grzanca.

Porządny i funkcjonalny piec to podstawa

W każdej pizzerii powinien się znaleźć przede wszystkim specjalistyczny piec do wypieku pizzy. Do wyboru mamy modele jedno- i dwukomorowe zasilane przeważnie na dwa sposoby – prądem albo gazem. Taki sprzęt musi być dostosowany do wielkości oferowanych wyrobów i ich ilości, a także posiadać wszystkie niezbędne atesty. Oprócz tego nie obejdzie się bez stołu chłodniczego wyposażonego w specjalną komorę chłodzącą (z wymuszonym obiegiem powietrza), w której ciasto odpoczywa po ugnieceniu i nabywa idealnej konsystencji.

Inne konieczne elementy wyposażenia to m.in.: mikser spiralny do ciasta – dzięki niemu jest ono wyjątkowo pulchne, co bardzo trudno uzyskać poprzez wyrabianie ręczne wałkownica z regulacją grubości – używana do formowania ciasta na perfekcyjne kawałki naczynia – w postaci talerzy o różnej średnicy, blach, desek, szklanek, kubków itp. torby i plecaki izolacyjne – służące do przewożenia pizzy z lokalu do domu klienta kruszarki do lodu – niezbędne do przygotowywania napojów chłodzących przybory – np. łopatki, radełka, chwytaki, pojemniki na sosy, szczotki do usuwania zabrudzeń z pieców, tarki do sera, rękawice, tacki, przyprawniki.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 1 =