Miód to słodka, lepka substancja spożywcza produkowana przez pszczoły i niektóre spokrewnione owady. Miód jest stosowany od co najmniej 8000 lat jako środek słodzący w żywności i napojach oraz do produkcji napojów alkoholowych. Miód leśny to wyjątkowy produkt, który nie zawiera pyłków i innych substancji pochodzących z drzew. Ten rodzaj miodu wytwarzany jest przez pszczoły żyjące w lasach, które często znajdują się z dala od wszelkich ludzkich siedzib. Miód leśny ma bardzo intensywny smak, ma ciemnobrązowy kolor i bardzo charakterystyczny aromat.
Miód leśny zawiera wiele cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Od wieków stosowany jest jako środek leczniczy przy różnych chorobach, w tym przy przeziębieniach i kaszlu, astmie i zapaleniu oskrzeli, alergiach, zaburzeniach trawiennych, a nawet nowotworach. Głównymi składnikami aktywnymi miodu leśnego są antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się i spowalniając proces starzenia.
Skład miodu leśnego jest badany przez naukowców od wielu lat. Wyniki wykazały, że ten rodzaj miodu zawiera witaminy C i E (antyoksydanty), beta-karoten (prowitaminę A), pektyny, cząsteczki pyłku kwiatowego (białko) oraz minerały takie jak żelazo, cynk, miedź i selen. Oprócz właściwości leczniczych, miód leśny posiada również pewne właściwości kosmetyczne: pomaga zwężać pory na twarzy; działa ściągająco; zapobiega zmarszczkom; nawilża suchą skórę; pobudza krążenie krwi w naczyniach włosowatych. Możesz go kupić na stronie: https://pasiekasmakulskich.pl/produkt/miod-lesny/.