Istnieją takie towary, które koniecznie powinny być transportowane w odpowiedniej temperaturze – są to przede wszystkim produkty farmaceutyczne, artykuły spożywcze, rolnicze, chemiczne czy kosmetyczne. Ich przewozem zajmują się firmy oferujące usługi m.in. w zakresie transportu chłodniczego, ale nie tylko. Wykorzystuje się tutaj pojazdy pozwalające zachować pożądane parametry i właściwości konsumpcyjne wymienionych towarów. Jeśli mowa o transporcie w temperaturze kontrolowanej, to prym wiodą tutaj firmy działające zwłaszcza na terenie Warszawy.
Transport krajowy i międzynarodowy tzw. produktów wrażliwych wymaga wykorzystania specjalnie przystosowanych do tego celu pojazdów, pozwalających na wytworzenie konkretnych warunków termicznych, takich jak ogrzewanie, chłodzenie albo mrożenie produktów. Dzięki temu możliwe jest zoptymalizowanie i dostosowanie wszelkich działań logistycznych.
Warto zaznaczyć, że większość pojazdów stosowanych przez rodzimych przewoźników może transportować wyroby w temperaturze mieszczącej się w zakresie 25 stopni do -25 stopni Celsjusza. Są to w większości towary o bardzo krótkim czasie do spożycia, które szybko się psują lub są po prostu nietrwałe.
Do tej grupy należy zaliczyć:
– artykuły żywnościowe – zarówno te pochodzenia zwierzęcego (np. mięso czy nabiał), jak i roślinnego (grzyby, owoce i warzywa)
– wyroby cukiernicze, takie jak ciasta i torty
– produkty chemiczne
– organiczne środki stosowane w rolnictwie
– produkty farmaceutyczne (leki, suplementy itp.)
– kosmetyki w postaci kremów, żeli, maseczek itd.
– ryby oraz owoce morza
– alkohole i napoje bezalkoholowe
– krew, materiały biologiczne, sprzęt chirurgiczny, ludzkie organy (muszą być przewożone w suchym lodzie)