Produkty, które muszą być przewożone w specjalnych temperaturach

Istnieją takie towary, które koniecznie powinny być transportowane w odpowiedniej temperaturze – są to przede wszystkim produkty farmaceutyczne, artykuły spożywcze, rolnicze, chemiczne czy kosmetyczne. Ich przewozem zajmują się firmy oferujące usługi m.in. w zakresie transportu chłodniczego, ale nie tylko. Wykorzystuje się tutaj pojazdy pozwalające zachować pożądane parametry i właściwości konsumpcyjne wymienionych towarów. Jeśli mowa o transporcie w temperaturze kontrolowanej, to prym wiodą tutaj firmy działające zwłaszcza na terenie Warszawy.

Świeżość to w tym przypadku priorytet

Transport krajowy i międzynarodowy tzw. produktów wrażliwych wymaga wykorzystania specjalnie przystosowanych do tego celu pojazdów, pozwalających na wytworzenie konkretnych warunków termicznych, takich jak ogrzewanie, chłodzenie albo mrożenie produktów. Dzięki temu możliwe jest zoptymalizowanie i dostosowanie wszelkich działań logistycznych.

Warto zaznaczyć, że większość pojazdów stosowanych przez rodzimych przewoźników może transportować wyroby w temperaturze mieszczącej się w zakresie 25 stopni do -25 stopni Celsjusza. Są to w większości towary o bardzo krótkim czasie do spożycia, które szybko się psują lub są po prostu nietrwałe.

Do tej grupy należy zaliczyć:

– artykuły żywnościowe  – zarówno te pochodzenia zwierzęcego (np. mięso czy nabiał), jak i roślinnego (grzyby, owoce i warzywa)

– wyroby cukiernicze, takie jak ciasta i torty

– produkty chemiczne

– organiczne środki stosowane w rolnictwie

– produkty farmaceutyczne (leki, suplementy itp.)

– kosmetyki w postaci kremów, żeli, maseczek itd.

– ryby oraz owoce morza

– alkohole i napoje bezalkoholowe

– krew, materiały biologiczne, sprzęt chirurgiczny, ludzkie organy (muszą być przewożone w suchym lodzie)