Dostępnych jest wiele rodzajów kawy, które można zaparzać różnymi metodami. Tutaj przyjrzymy się głównym rodzajom kawy i ich cechom charakterystycznym, abyś mógł zdecydować, który z nich jest dla Ciebie odpowiedni.
Do głównych rodzajów kawy należą:
Jest to bardzo mocna kawa przygotowana z grubo zmielonych ziaren. Tradycyjnie podaje się ją w małych filiżankach, ale może być również podawana w większych filiżankach z dodatkiem parującego mleka.
Popularna metoda parzenia kawy w domu, polega na przepuszczeniu wrzącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy, aby wydobyć ich smak. Otrzymany w ten sposób napój jest bardziej suchy niż espresso, a parzenie kawy w filiżance daje więcej kofeiny niż inne metody, aby wydobyć wszystkie smaki z ziaren. Oznacza to, że najlepiej pić ją czarną lub z odrobiną śmietanki/mleka/cukru, jeśli wolisz słodszą.
To najlepszy sposób, aby wydobyć z kawy najwięcej smaku. Kiedy kupisz świeżo palone ziarna, zauważysz, że są one jeszcze ciepłe i pachnące. Oznacza to, że wszystkie ich naturalne aromaty nie wyparowały jeszcze w powietrze. Podobnie jak w przypadku wina, ziarna kawy zaczynają tracić swój smak, gdy tylko zostaną zmielone lub wypalone. Kawa świeżo palona ma również znacznie bardziej intensywny smak niż kawa mielona kilka dni po wypaleniu.
Są to kawy, które zostały wzbogacone o inne smaki, takie jak orzech laskowy czy karmel, aby nadać im nowe doznania smakowe. Zwykle dodaje się do nich naturalne aromaty po ekstrakcji, więc technicznie nie są one uważane za espresso. Na przykład kawę o smaku orzechów laskowych można przygotować poprzez nasączenie palonych ziaren kawy aromatem orzechów laskowych, a następnie wydobycie aromatu z ziaren w celu przygotowania napoju w stylu espresso.