W jakie zaopatrzenie niezbędne do wykonywania pracy powinien zaopatrzyć się piekarz?
Przemysł i technika
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W jakie zaopatrzenie niezbędne do wykonywania pracy powinien zaopatrzyć się piekarz?

Współczesne piekarnie to w większości nowoczesne zakłady, w których wytwarzanie chleba i innych wypieków odbywa się wyjątkowo szybko oraz sprawnie. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu licznych urządzeń i akcesoriów ułatwiających wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem ciasta, a także jego obróbką. Najbardziej przydatne elementy to zdecydowanie pojemny piec, mieszarka do ciasta, krajalnica automatyczna i specjalny mikser gastronomiczny. Jeśli właśnie otwieramy piekarnię i chcemy zaopatrzyć się w maszyny piekarnicze używane ceny takich urządzeń są zazwyczaj dosyć atrakcyjne.

Inwestycja w porządny sprzęt z pewnością się opłaci

Głównymi urządzeniami niezbędnymi w każdej piekarni są nowoczesne piece piekarnicze. Najlepiej sprawdzą się modele elektryczne, wsadowe, obrotowe i rurowe, wykonane z wysokogatunkowej stali i wyposażone w mnóstwo pożytecznych funkcji – np. precyzyjny regulator temperatury czy system dwuobiegowy, umożliwiający pracę na odrębnych grupach półek. Ponadto nie obejdzie się bez wytrzymałego miksera gastronomicznego oraz ubijaczki planetarnej. Oba te urządzenia służą do dokładnego łączenia ze sobą składników tworzących ciasto na wypieki (tzw. wyrabianie). Podobną rolę odgrywają również mieszarki spiralne, które dodatkowo posiadają zdolność do spulchniania i napowietrzania ciasta.

W piekarni koniecznie jest też używanie krajalnic (zwłaszcza automatycznych i taśmowych), czyli sprzętów pozwalający na szybkie dzielenie chleba na identyczne kawałki. W tym przypadku pożądana wydajność to od 200 do 300 bochenków na godzinę. Pozostałe wymagane elementy to m.in. hydrauliczna dzielarka do ciasta, komora garownicza, rogalikarka, wałkownica stołowa, smażalnik i nadziewarka do pączków, a także szereg drobnych narzędzi w postaci miarek, sitek, noży, pędzli, szpatułek i łopatek czy skrobaków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co powinna posiadać na wyposażeniu każda restauracja?
Co powinna posiadać na wyposażeniu każda restauracja?
Nieważne, czy nasz lokal gastronomiczny to pizzeria oferująca jedynie dowóz, czy może ekskluzywna restauracja z bogato zastawionymi stołami, które rezerwować […]
Jaki prezent dla pracownika na podziękowanie?
Jaki prezent dla pracownika na podziękowanie?
Prezenty dla pracowników wręczane są z różnych okazji. Najczęściej taką okazją są wybitne osiągnięcia w pracy, awans lub odejście na […]
Systemy używane w produkcji – czym się charakteryzują?
Systemy używane w produkcji – czym się charakteryzują?
Oprogramowanie lub system, który używany jest do zarządzania produkcją, charakteryzuje się pewnymi cechami. Daje możliwość automatyzacji pracy, a jest to […]
Ostatnie wpisy