Certyfikacja HACCP jest programem, który pomaga firmom wdrażać bezpieczne procesy i procedury, które zapobiegają występowaniu chorób przenoszonych przez żywność.
Jest to ważny element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i w związku z tym najczęściej stosowany system audytowania zapewniający spełnienie standardów bezpieczeństwa żywności.
HACCP to skrót od nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to proces, który identyfikuje źródła zanieczyszczenia żywności, a następnie nakreśla sposób zapobiegania im. Pomaga to w identyfikacji potencjalnych zagrożeń i upewnieniu się, że zakład jest bezpieczny.
HACCP jest stosowany zarówno w zakładach produkcyjnych i przetwórczych, jak i w centrach dystrybucyjnych, restauracjach i innych placówkach gastronomicznych.
Ogniska chorób przenoszonych przez żywność są kosztowne – nie tylko dla danej firmy, ale także dla całego społeczeństwa. Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) każdego roku około 48 milionów ludzi choruje z powodu skażonej żywności. Spośród tych przypadków około 125 000 kończy się hospitalizacją, a 3 000 powoduje śmierć rocznie – głównie z powodu zakażeń salmonellą.
Dlatego tak ważne jest, by wdrożyć w swojej firmy odpowiednie certyfikaty takie jak certyfikat HACCP, o którym więcej możesz przeczytać na stronie: https://gcsquality.pl/certyfikaty/haccp/, dzięki temu zyskasz większe zaufanie swoich klientów.