Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna w bezpieczeństwie żywności?
Przemysł i technika
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna w bezpieczeństwie żywności?

Certyfikacja HACCP jest programem, który pomaga firmom wdrażać bezpieczne procesy i procedury, które zapobiegają występowaniu chorób przenoszonych przez żywność.

Jest to ważny element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i w związku z tym najczęściej stosowany system audytowania zapewniający spełnienie standardów bezpieczeństwa żywności.

HACCP to skrót od nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to proces, który identyfikuje źródła zanieczyszczenia żywności, a następnie nakreśla sposób zapobiegania im. Pomaga to w identyfikacji potencjalnych zagrożeń i upewnieniu się, że zakład jest bezpieczny.

HACCP jest stosowany zarówno w zakładach produkcyjnych i przetwórczych, jak i w centrach dystrybucyjnych, restauracjach i innych placówkach gastronomicznych.

Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna?

Ogniska chorób przenoszonych przez żywność są kosztowne – nie tylko dla danej firmy, ale także dla całego społeczeństwa. Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) każdego roku około 48 milionów ludzi choruje z powodu skażonej żywności. Spośród tych przypadków około 125 000 kończy się hospitalizacją, a 3 000 powoduje śmierć rocznie – głównie z powodu zakażeń salmonellą.

Dlatego tak ważne jest, by wdrożyć w swojej firmy odpowiednie certyfikaty takie jak certyfikat HACCP, o którym więcej możesz przeczytać na stronie: https://gcsquality.pl/certyfikaty/haccp/, dzięki temu zyskasz większe zaufanie swoich klientów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rodzaje farb i lakierów ogniochronnych
Rodzaje farb i lakierów ogniochronnych
Ochrona przeciwpożarowa kojarzy się większości osób z gaśnicami, wyjściami awaryjnymi, ewentualnie hydrantami znajdującymi się na budynkach czy w pobliżu obiektów […]
Na czym polega CNC?
Na czym polega CNC?
Technika obróbki metali nadzorowana jest przed tzw. urządzenia do CNC (Computerized Numerical Control), które są układami sterowania numerycznego pozwalającymi na […]
Jak technologia i nowoczesne oprogramowanie może się przełożyć na rynek usługowy?
Jak technologia i nowoczesne oprogramowanie może się przełożyć na rynek usługowy?
Technologia vs gastronomia Szybki rozwój technologii i dostępność nowych narzędzi znacznie zmieniają rzeczywistość, w jakiej funkcjonujemy. Wpływa to także na […]
Ostatnie wpisy