Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna w bezpieczeństwie żywności?
Przemysł i technika
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna w bezpieczeństwie żywności?

Certyfikacja HACCP jest programem, który pomaga firmom wdrażać bezpieczne procesy i procedury, które zapobiegają występowaniu chorób przenoszonych przez żywność.

Jest to ważny element systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i w związku z tym najczęściej stosowany system audytowania zapewniający spełnienie standardów bezpieczeństwa żywności.

HACCP to skrót od nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Jest to proces, który identyfikuje źródła zanieczyszczenia żywności, a następnie nakreśla sposób zapobiegania im. Pomaga to w identyfikacji potencjalnych zagrożeń i upewnieniu się, że zakład jest bezpieczny.

HACCP jest stosowany zarówno w zakładach produkcyjnych i przetwórczych, jak i w centrach dystrybucyjnych, restauracjach i innych placówkach gastronomicznych.

Dlaczego certyfikacja HACCP jest tak ważna?

Ogniska chorób przenoszonych przez żywność są kosztowne – nie tylko dla danej firmy, ale także dla całego społeczeństwa. Według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) każdego roku około 48 milionów ludzi choruje z powodu skażonej żywności. Spośród tych przypadków około 125 000 kończy się hospitalizacją, a 3 000 powoduje śmierć rocznie – głównie z powodu zakażeń salmonellą.

Dlatego tak ważne jest, by wdrożyć w swojej firmy odpowiednie certyfikaty takie jak certyfikat HACCP, o którym więcej możesz przeczytać na stronie: https://gcsquality.pl/certyfikaty/haccp/, dzięki temu zyskasz większe zaufanie swoich klientów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać laptopa, który będzie spełniał oczekiwania?
Jak wybrać laptopa, który będzie spełniał oczekiwania?
Kiedy jesteś gotowy do zakupu następnego laptopa, jest kilka rzeczy, o których powinieneś pamiętać. Pierwszym krokiem przy zakupie laptopa jest […]
Zawór elektromagnetyczny do wody – co warto wiedzieć?
Zawór elektromagnetyczny do wody – co warto wiedzieć?
Jest on nieco droższy od zaworu membranowego, ale ma wiele zalet. Główną z nich jest to, że nie posiada żadnych […]
Żywica epoksydowa – rodzaje i zastosowanie
Żywica epoksydowa – rodzaje i zastosowanie
Żywica epoksydowa jest to syntetyczny materiał stosowany w produkcji posadzek przemysłowych oraz coraz częściej mieszkalnych. Charakteryzuje się dużą wytrzymałością i […]
Ostatnie wpisy