Kuchnia to miejsce, w którym przede wszystkim przygotowywane są posiłki. Gotowanie to pod wieloma względami wyjątkowa czynność, a wynika to chociażby z faktu, że podczas niej koniecznie trzeba zachować odpowiednią higienę. Chcąc przyrządzać potrawy w kuchni, trzeba zadbać o to, aby przed przystąpieniem do jakichkolwiek działań panowała w niej właściwa czystość. Po gotowaniu należy natomiast pozbyć się wszelkich nieczystości tak, aby nie przeszkadzały one później. Oczywiście utrzymanie kuchni wolną od zabrudzeń nie jest łatwym zadaniem, ale wcale nie oznacza to, że zupełnie niemożliwym do zrealizowania. Co można zrobić, aby skutecznie dbać o czystość we własnej kuchni?
Na samym początku należy zaznaczyć, że kluczową rolę w utrzymaniu czystości w kuchni stanowi wyposażenie. W kuchni musi znajdować się zlew kuchenny, ponieważ to on umożliwia usuwanie wszelkich resztek, nieczystości i pozostałości po gotowaniu. Poza tym pozwala on efektywnie myć naczynia oraz wszelkie produkty spożywcze, które muszą zostać oczyszczone z bakterii i zabrudzeń. W kuchni nie może zabraknąć blatu roboczego wykonane z materiału solidnego, ale zarazem takiego, który będzie łatwy w utrzymaniu. Przetarcie go mokrą szmatką powinno gwarantować pozbycie się zanieczyszczeń. Poza tym chcąc właściwe dbać o higienę w kuchni, trzeba korzystać z dobrej jakości preparatów do mycia naczyń i czyszczenia powierzchni. Powinny one bazować na sprawdzonych składników, które jednocześnie nie będą szkodliwe.