Narzędzia przydatne w obróbce sypkich materiałów
Przemysł i technika
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Narzędzia przydatne w obróbce sypkich materiałów

Sita i wstrząsarki laboratoryjne

Do podstawowych urządzeń wykorzystywanych w obróbce materiałów sypkich zaliczyć należy sita laboratoryjne. Urządzenia te mogą między sobą różnić się zarówno średnicą, jak i wielkością oczek. Wśród powszechnie stosowanych urządzeń znaleźć można sita o średnicy od 200 mm do 400 mm. Wymiary oczek wynosić mogą od 20 mikronów do 200 mm. Sita laboratoryjne stosowane są do konwencjonalnej analizy materiałów sypkich. Przy ich użyciu wykonuje się analizę gruntów, materiałów budowlanych, zbóż, artykułów spożywczych, takich jak kawa, czy tytoń, a także materiałów chemicznych i farmaceutycznych. Do oznaczania składu ziarnowego materiałów sypkich służy wstrząsarka. Nowoczesny sprzęt wyposażony jest w napęd elektromagnetyczny oraz panel sterujący i pozwala na stosowanie materiału suchego lub mokrego. Dzięki wbudowanej pamięci użytkownik może w prosty sposób porównywać uzyskiwane wyniki.

Inne urządzenia do obróbki materiałów sypkich

Podczas obróbki materiałów sypkich powszechnie wykorzystuje się także ubijak Proctora. Jest to urządzenie składające się z podstawy, cylindra, kołnierza, śrub dociskowych oraz ubijaka. Tego rodzaju sprzęt pozwala m.in. na oznaczanie optymalnej wilgotności oraz gęstości maksymalnej szkieletu gruntowego. Badanie polega ubijaniu stopniowo zagęszczanych próbek umieszczonych w cylindrze za pomocą wolnospadającego ubijaka o określonej masie. Do badania materiałów sypkich wykorzystuje się także takie urządzenia jak sita pręgowe, piknometry szklane, czy też objętościomierze wodne i piaskowe. Rodzaj stosowanych urządzeń uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju obrabianych materiałów sypkich.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Druk cyfrowy i offsetowy – czym się różnią?
Druk cyfrowy i offsetowy – czym się różnią?
Jeśli próbujesz zdecydować między drukiem cyfrowym a offsetowym, może być trudno wiedzieć, który jest najlepszy. Obie metody mają swoje zalety […]
Zaopatrzenie spożywcze restauracji – czy jakość produktów ma wpływ na smak potraw?
Zaopatrzenie spożywcze restauracji – czy jakość produktów ma wpływ na smak potraw?
Prowadząc restaurację, chcemy mieć pewność, że wydajemy klientom dania, które są pełne smaku i aromatu. Jednak nawet najbardziej dopracowany przepis […]
Na co zwrócić uwagę przy transporcie mebli?
Na co zwrócić uwagę przy transporcie mebli?
Każdemu człowiekowi zdarza się przynajmniej kilka razy w życiu taka sytuacja, że trzeba przewieźć meble. Najczęściej odbywa się to przy […]
Ostatnie wpisy