Żółta herbata uchodzi za wyrób dla koneserów i jest pijana dosyć rzadko. Trudno ją kupić, ponieważ wytworzenie tej odmiany jest trudne i czasochłonne. Bywa nazywana herbatą cesarską, gdyż początkowo jej spożywanie zarezerwowane było wyłącznie dla chińskiej rodziny i jej bliskich. Czym ten gatunek herbaty różni się od pozostałych, bardziej popularnych odmian?
Dzięki specjalnej technice produkcji herbata żółta zawiera szczególnie dużo substancji przeciwutleniających. Aby wytworzyć ten gatunek, już wczesną wiosną zbiera się młode liście wraz z nie do końca rozwiniętymi pączkami. Ogrzewa się je, a następnie obniża ich temperaturę, następnie zaś suszy i ponownie nagrzewa. Sekwencję tę powtarza się kilkukrotnie. Wymaga to wiele czasu i zaangażowania, dlatego żółtą herbatę wytwarza się rzadko. Sprawia to, że niewiele osób ma okazję poznać jej oryginalny smak – z domieszką goryczy, a jednocześnie słodki. Kolor zaparzonej herbaty jest słomkowożółty. Wyróżnia się trzy rodzaje należące do tej odmiany: Junshan Yinzhen, Mo Gan Huang Ya Tea i Meng Ding Huang Ya.
Sposób parzenia herbaty żółtej jest bardzo prosty. Zaparza się ją tylko raz, w temperaturze 80 stopni, przez mniej więcej 3 minuty. Picie tego gatunku wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, ponieważ zawiera on flawonoidy, które hamują rozwój komórek rakowych oraz blokują powstanie nowych. Napar pozytywnie wpływa na układ kostny i chroni przed złamaniami, a także ułatwia walkę z próchnicą. Ponadto żółta herbata rozrzedza krew, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i tym samym zapobiega udarom i miażdżycy. Pijąc ją, dostarczamy sobie uderzeniową dawkę przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia organizmu.