Herbata żółta – powstawanie, typy, sposób parzenia
Zdrowy styl życia
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Herbata żółta – powstawanie, typy, sposób parzenia

Żółta herbata uchodzi za wyrób dla koneserów i jest pijana dosyć rzadko. Trudno ją kupić, ponieważ wytworzenie tej odmiany jest trudne i czasochłonne. Bywa nazywana herbatą cesarską, gdyż początkowo jej spożywanie zarezerwowane było wyłącznie dla chińskiej rodziny i jej bliskich. Czym ten gatunek herbaty różni się od pozostałych, bardziej popularnych odmian?

Bogactwo przeciwutleniaczy i subtelny, nietypowy smak

Dzięki specjalnej technice produkcji herbata żółta zawiera szczególnie dużo substancji przeciwutleniających. Aby wytworzyć ten gatunek, już wczesną wiosną zbiera się młode liście wraz z nie do końca rozwiniętymi pączkami. Ogrzewa się je, a następnie obniża ich temperaturę, następnie zaś suszy i ponownie nagrzewa. Sekwencję tę powtarza się kilkukrotnie. Wymaga to wiele czasu i zaangażowania, dlatego żółtą herbatę wytwarza się rzadko. Sprawia to, że niewiele osób ma okazję poznać jej oryginalny smak – z domieszką goryczy, a jednocześnie słodki. Kolor zaparzonej herbaty jest słomkowożółty. Wyróżnia się trzy rodzaje należące do tej odmiany: Junshan Yinzhen, Mo Gan Huang Ya Tea i Meng Ding Huang Ya.

Jak zaparzyć żółtą herbatę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?

Sposób parzenia herbaty żółtej jest bardzo prosty. Zaparza się ją tylko raz, w temperaturze 80 stopni, przez mniej więcej 3 minuty. Picie tego gatunku wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, ponieważ zawiera on flawonoidy, które hamują rozwój komórek rakowych oraz blokują powstanie nowych. Napar pozytywnie wpływa na układ kostny i chroni przed złamaniami, a także ułatwia walkę z próchnicą. Ponadto żółta herbata rozrzedza krew, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i tym samym zapobiega udarom i miażdżycy. Pijąc ją, dostarczamy sobie uderzeniową dawkę przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia organizmu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Różne rodzaje klejów – który najlepszy?
Różne rodzaje klejów – który najlepszy?
W różnych branżach potrzebne są na co dzień praktyczne kartony – zarówno do pakowania towarów w sklepach stacjonarnych i różnych […]
Bateria telefonu szybko się rozładowuje – co może być powodem?
Bateria telefonu szybko się rozładowuje – co może być powodem?
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego bateria Twojego telefonu szybko się rozładowuje, może być kilka powodów. Od aplikacji działających w tle po […]
Z jakich materiałów wykonuje się gwoździe?
Z jakich materiałów wykonuje się gwoździe?
Gwoździe to niewielkie trzpienie, które z jednej strony są zaostrzone, z drugiej zaś zakończone łbem. Służą przede wszystkim do łączenia […]
Ostatnie wpisy