Herbata żółta – powstawanie, typy, sposób parzenia

Żółta herbata uchodzi za wyrób dla koneserów i jest pijana dosyć rzadko. Trudno ją kupić, ponieważ wytworzenie tej odmiany jest trudne i czasochłonne. Bywa nazywana herbatą cesarską, gdyż początkowo jej spożywanie zarezerwowane było wyłącznie dla chińskiej rodziny i jej bliskich. Czym ten gatunek herbaty różni się od pozostałych, bardziej popularnych odmian?

Bogactwo przeciwutleniaczy i subtelny, nietypowy smak

Dzięki specjalnej technice produkcji herbata żółta zawiera szczególnie dużo substancji przeciwutleniających. Aby wytworzyć ten gatunek, już wczesną wiosną zbiera się młode liście wraz z nie do końca rozwiniętymi pączkami. Ogrzewa się je, a następnie obniża ich temperaturę, następnie zaś suszy i ponownie nagrzewa. Sekwencję tę powtarza się kilkukrotnie. Wymaga to wiele czasu i zaangażowania, dlatego żółtą herbatę wytwarza się rzadko. Sprawia to, że niewiele osób ma okazję poznać jej oryginalny smak – z domieszką goryczy, a jednocześnie słodki. Kolor zaparzonej herbaty jest słomkowożółty. Wyróżnia się trzy rodzaje należące do tej odmiany: Junshan Yinzhen, Mo Gan Huang Ya Tea i Meng Ding Huang Ya.

Jak zaparzyć żółtą herbatę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?

Sposób parzenia herbaty żółtej jest bardzo prosty. Zaparza się ją tylko raz, w temperaturze 80 stopni, przez mniej więcej 3 minuty. Picie tego gatunku wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, ponieważ zawiera on flawonoidy, które hamują rozwój komórek rakowych oraz blokują powstanie nowych. Napar pozytywnie wpływa na układ kostny i chroni przed złamaniami, a także ułatwia walkę z próchnicą. Ponadto żółta herbata rozrzedza krew, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i tym samym zapobiega udarom i miażdżycy. Pijąc ją, dostarczamy sobie uderzeniową dawkę przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia organizmu.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + 20 =