Insulinooporność – co warto wiedzieć?

Insulinooporność to powszechne schorzenie, które pojawia się, gdy organizm nie potrafi prawidłowo wykorzystać insuliny. Insulina to hormon, który pomaga zamienić cukier w energię. Insulinooporność powoduje, że Twój organizm produkuje dodatkowe ilości insuliny, ponieważ nie jest w stanie efektywnie wykorzystać tego hormonu.

Osoby z insulinoopornością zwykle mają wysoki poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemię. Może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób serca i cukrzycy typu 2. Ale można podjąć kroki, aby zapobiec tym rzeczom.

Dobrą wiadomością jest to, że dzięki leczeniu i zmianie stylu życia, możesz zarządzać swoim zdrowiem i zapobiegać rozwojowi powikłań.

Badania na insulinooporność są bardzo istotne w dbaniu o zdrowie.

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność występuje, gdy komórki w całym organizmie stają się odporne na działanie insuliny, która umożliwia im pobieranie glukozy (cukru) z krwi po posiłku. Glukoza pochodzi ze spożywanych przez nas pokarmów i stanowi źródło energii dla komórek naszego ciała. Gdy komórki nie reagują prawidłowo na insulinę, nie pobierają glukozy tak dobrze, jak powinny. W przypadku braku leczenia zwiększa to ilość glukozy we krwi i z czasem zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Co należy do czynników ryzyka rozwoju insulinooporności?

Wiek – są bardziej powszechne u osób starszych niż u młodszych.

Waga – nadwaga lub otyłość zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Nadwaga zwiększa ryzyko, ponieważ powoduje, że tkanka tłuszczowa wytwarza hormony, które blokują działanie insuliny i utrudniają organizmowi wykorzystanie glukozy na energię. 

Rasa/pochodzenie etniczne – populacje Afroamerykanów, Latynosów/Hiszpanów, Indian Amerykańskich, Azjatów/ Indian Pacyficznych są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 niż ludność rasy kaukaskiej.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 12 =