Jakim drewnem palić w kominku?
Dom i otoczenie
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jakim drewnem palić w kominku?

Wykorzystanie kominka to szczególny sposób ogrzewania pomieszczeń, gwarantujący oczekiwane ciepło. Aby praca kominka domowego była jednak wydajna, opał w nim stosowany musi spełniać odpowiednie wymogi. Chodzi o drewno, które zanim trafi do paleniska, powinno charakteryzować się określonymi właściwościami.

Cechy drewna do palenia w kominku

Warunkiem efektywnego palenia jest odpowiedni opał. W tym przypadku chodzi o drewno kominkowe, które po pierwsze nie może być zbyt wilgotne. Duża wilgotność może zdecydowanie obniżyć jego kaloryczność, co sprawi, że jego wykorzystanie będzie nieekonomiczne. Dodatkowo może spowodować wzmożone dymienie, a co za tym idzie większe prawdopodobieństwo pozostawania sadzy, która może w znacznym stopniu zanieczyszczać przewód kominowy. Są to zjawiska niepożądane, dlatego wilgotność drewna do kominka nie powinna przekraczać 20%. Taki drewno uzyskamy, jeśli będzie ono przechowywane w przewiewnym miejscu przez okres od 1 roku do dwóch lat.

Do spalania kominkowego najlepiej wybierać drewno z drzew liściastych. Dzięki większej gęstości spala się ono wolniej od gatunków iglastych. Posiada także znacznie mniej żywicy, która w większej ilości mogłaby dodatkowo wzmagać dymienie. Wybierając najlepszy opał do kominka, konieczne jest zwrócenie uwagi na wartość opałową. Jest to parametr określający ilość ciepła, jaka jest możliwa do uzyskania podczas spalania danego materiału. Pod tym względem najlepsze jest drewno grabu, ale dobrze sprawdzą się też dąb, jesion, brzozy, czy klon.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak zaoszczędzić na wysyłce paczki?
Jak zaoszczędzić na wysyłce paczki?
Dzisiaj coraz częściej wysyłamy paczki, czy to w formie prezentów dla znajomych, czy też prowadząc sklep internetowy. Na rynku w […]
Co powinna posiadać na wyposażeniu każda restauracja?
Co powinna posiadać na wyposażeniu każda restauracja?
Nieważne, czy nasz lokal gastronomiczny to pizzeria oferująca jedynie dowóz, czy może ekskluzywna restauracja z bogato zastawionymi stołami, które rezerwować […]
Dlaczego lepiej zorganizować szkolenie w centrum miasta?
Dlaczego lepiej zorganizować szkolenie w centrum miasta?
Szkolenia i konferencje są organizowane przez firmy w celu zainteresowania ofertą klientów, zdobycia nowych kontrahentów, a przede wszystkim – wzmocnienia […]
Ostatnie wpisy