Temat dotyczący odporności organizmu jest w ostatnim czasie poruszany niemal nieustannie. Coraz częściej wzmiankuje się także o colostrum, jednak nie każdy zdaje sobie do końca sprawę, jakie działanie posiada ta substancja oraz jakie właściwości mają zawarte w niej składniki. Ze względu na działanie zdrowotne, warto by przyjrzeć się bliżej temu specyfikowi wykorzystywanemu w produkcji suplementów.
Colostrum bovinum, inaczej siara bydlęca, jest to pierwsza forma mleka wytwarzana przez gruczoły sutkowe ssaków (w tym ludzi) zaraz po porodzie. O siarze najczęściej wspomina się w kontekście składników, które mają istotny wpływ na odporność organizmu. Szczególną uwagę zwraca się na immunoglobuliny IgA, które odgrywają znaczącą rolę w mechanizmach odpornościowych w obrębie błon śluzowych. Ponadto zawarta w mleku laktoferyna działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, stymulując układ immunologiczny. Należy również wspomnieć, że substancja ta wspiera wchłanianie żelaza, dlatego stanowi niezbędny element diety każdego nowonarodzonego dziecka.