Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Pije się ją ze względu na jej smak, walory zdrowotne i jako napój towarzyski.
Herbata jest wytwarzana z liści rośliny Camellia sinensis. Istnieją dwa główne rodzaje herbaty: herbata czarna i herbata zielona. Czarna herbata powstaje w wyniku fermentacji i utleniania liści, co zapobiega ich brązowieniu. Zielona herbata jest produkowana przez parzenie świeżych liści przed ich wysuszeniem.
Właściwości herbaty różnią się w zależności od sposobu jej przygotowania i rodzaju, jaki się pije. Na przykład herbaty czarne zawierają więcej przeciwutleniaczy niż herbaty zielone, ponieważ są dłużej fermentowane.
Czarne herbaty są fermentowane i utleniane, co nadaje im ciemny kolor i mocny smak. Popularne czarne herbaty to English breakfast, Irish breakfast, Earl Grey i Darjeeling.
Zielone herbaty są niesfermentowane, co oznacza, że nie są utlenione, ponieważ są zwykle parowane lub podgrzewane natychmiast po zebraniu, dzięki czemu zachowują swój zielony kolor. Popularne herbaty zielone to sproszkowana zielona herbata matcha i liście zielonej herbaty sencha (których nie spożywa się w całości, lecz parzy).
Białe herbaty są również niesfermentowane, ale ulegają mniejszemu utlenianiu niż herbaty zielone, ponieważ są zbierane w późniejszym okresie sezonu, kiedy pogoda nieco się ochładza i jest więcej wilgoci.
Jest spożywana jako napój w rodzimej Turcji, ale w innych miejscach na świecie znana jest również jako czarna herbata. Tureckie herbaty spożywane są od setek lat przez Turków i innych mieszkańców tego regionu świata.
Najczęstszym sposobem przygotowania tureckiej herbaty jest zagotowanie wody, dodanie cukru i mieszanie aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie do mieszanki dodaje się pokruszone nasiona kardamonu. Mieszankę pozostawia się na kilka minut, po czym rozlewa się ją do filiżanek i podaje na gorąco.