Kakao to nasiona drzewa Theobroma cacao, wiecznie zielonej rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Zostało udomowione przez prekolumbijskie cywilizacje w Ameryce Środkowej i Południowej i jest jednym z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie.
Kakao ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
Kakao zawiera flawonole, które, jak wykazano, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że ludzie, którzy pili kakao bogate we flawonole mieli niższe ciśnienie krwi niż ci, którzy pili kakao o niskiej zawartości flawonoli lub w ogóle nie pili kakao.
Badania wykazały, że kakao może poprawić funkcje poznawcze i pamięć, gdy jest spożywane regularnie jako część zdrowej diety. W jednym z badań naukowcy przyjrzeli się danym zebranym od ponad 20 000 osób w ciągu średnio 4 lat i stwierdzili, że ci, którzy jedli czekoladę 2 lub więcej razy w tygodniu, mieli zmniejszone ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych w porównaniu z osobami, które jadły mniej czekolady lub wcale.
Kakao zawiera przeciwutleniacze zwane polifenolami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i poprawić przepływ krwi w całym organizmie – dwa czynniki, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca i udarowi.
Jeśli chcesz poznać jeszcze więcej jego zalet, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://pluskakao.pl/wlasciwosci-kakao-jak-wplywa-na-nasze-zdrowie/.