Zaopatrzenie spożywcze restauracji – czy jakość produktów ma wpływ na smak potraw?

Prowadząc restaurację, chcemy mieć pewność, że wydajemy klientom dania, które są pełne smaku i aromatu. Jednak nawet najbardziej dopracowany przepis nie zadziała, jeśli gotowanie będziemy opierać na słabych jakościowo produktach. Dotyczy to zarówno mięsa, ziół i dodatków, jak i warzyw oraz owoców. Dobry kucharz dzięki swoim umiejętnościom może sprawić, że każda potrawa będzie smaczna, ale dopiero przy najlepszych produktach możliwe jest osiągnięcie poziomu mistrzowskiego. Gdzie więc ich szukać i jak rozpoznać wysoką jakość?

Dania z warzyw sezonowych

Nie od dziś wiadomo, że takie produkty jak świeże warzywa i owoce najlepsze są w pełni sezonu, gdy uprawiane są z troską i doświadczeniem. Wodniste, blade i pozbawione smaku pomidory oznaczają kiepski sos pomidorowy i mało aromatyczny krem z pomidorów, przerośnięta cebula nie skarmelizuje się tak, jak powinna, a nieprawidłowo uprawiane rzodkiewki nie dodadzą potrawom pikantnej nuty, tak pożądanej w wielu kombinacjach smakowych. Dlatego warto znaleźć zaufanego producenta, który wie, jakie warunki zapewnić każdemu z poszczególnych warzyw i owoców, by wyrosły zdrowe i smaczne, a do tego jak odpowiednio je przechowywać, by nie straciły swoich wartości. Jeżeli interesuje nas hurtownia warzyw i owoców Poznań jest doskonałym miejscem, żeby zacząć poszukiwania. Nawet restauracja specjalizująca się w daniach mięsnych nie może obejść się bez dodatków w postaci surówek, kiszonek, sosów i warzywnych gulaszów, a dobrym zwieńczeniem każdego dania są świeże zioła, które nie tylko dodadzą aromatu, ale też będą pięknym wykończeniem i dekoracją potrawy.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + czternaście =